Yapay zeka söyle bana bu dünyada en zeki kim?
Bir süre denediğim ChatGPT’nin artıları ve eksileri var. Çok uzun ve çok genel cevaplar veriyor. Canlı data veremiyor. Modellemesi belli tarihte kesilmiş olabiliyor. Öğrenen algoritma olduğu için bunları da geliştireceği kesin….
Yapay zeka söyle bana bu dünyada en zeki kim?
Gelecekte bizi nasıl teknolojiler bekliyor?
Çok farklı teknolojiler olacak. Yapay zeka ve makine öğrenimi, veri analitiği, nesnelerin interneti, 5G veya 6G, siber güvenlik, sanal gerçeklik gibi. Ayrıca hibrit veya sürdürülebilir enerji kaynakları, sürücüsüz araçlar, genetik mühendislik, nanoteknoloji ve hatta uzay teknolojileri gibi konular da önemli olacak.
Bu dünyada en zeki kim?
Bu sorunun yanıtı kişisel olarak değişebilir ve kişisel bir görüşe dayanır, ancak genellikle ‘zeka’ ölçümlerinde en yüksek skorları alan kişiler şöyle: Albert Einstein, Stephen Hawking… Ancak zeka sadece akademik başarılarla ölçülemez… Bunlar, son dönemin gözde yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’ye sorduğum sorular ve aldığım yanıtlar. İngilizce, Türkçe olarak sorularınızı yanıtlayabiliyor. Bir insanla konuşurmuş gibi yazılı cevaplar ve uzun metinler alabiliyorsunuz. Bu fenomen yapay zeka uygulaması, sorulara cevap verme, diller arası çeviri, matematik denklemi çözme, kod yazma, tavsiyede bulunma, metin özetleme gibi özellikler sunuyor.
Milyonlar kullanıyor
ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirildi. 30 Kasım 2022 tarihinde kullanıma sunuldu. Bu tarihten beri milyonlarca insan tarafından çok farklı amaçlarla kullanıldı. Ülkemizde de çok popüler oldu. Bilgi ve veri aratanların yanında şiir yazdıranlar da var. Farklı alanlardaki konuları sisteminde işleyebilen ChatGPT, yanıtlarını kullanıcının taleplerine göre uyarlayarak daha dinamik ve ilgi çekici konuşmalar yapılmasını sağlıyor. Türkçe de dahil olmak üzere pek çok farklı dilde çalışan bu sistem hem denetimli hem de pekiştirmeli öğrenme teknikleriyle geliştiriliyor. ChatGPT, derin öğrenme algoritmasını kullanarak metin bazlı cevaplar veriyor. Bu model GPT-3 mimarisine dayalı. Sohbet robotunu kullanmak da çok kolay. Chat.openai.com adresine girip hesabınızı oluşturun ve hemen alttaki yeni sohbet kısmına tıklayıp başlayın.
Yeni iş birlikleri
ChatGPT çok ilgi görünce farklı açılımlar da yapmaya başladı. Microsoft, OpenAI’ye 10 milyar dolar yatırım yapacağını ve ChatGPT’yi kendi AI hizmetinde kullanıma sunacağını açıkladı. Google ise hemen karşı atakta bulunup bu yıl içinde kendi yapay zeka sohbet robotunu çıkaracağını duyurdu. Sparrow adlı yeni uygulaması merakla bekleniyor.
Artıları ve eksileri neler?
Bir süre denediğim ChatGPT’nin artıları ve eksileri var. Çok uzun ve çok genel cevaplar veriyor. Canlı data veremiyor. Modellemesi belli tarihte kesilmiş olabiliyor. Öğrenen algoritma olduğu için bunları da geliştireceği kesin. Kullanıcı arayüzü çok sade biraz daha özellik eklenebilir. Sadece internet üzerinden girilebiliyor. Mobil uygulama devrindeyiz, bir mobil uygulaması olabilir… Türkçe’yi anlıyor ama arayüzü Türkçe değil. Bazen Türkçe yazıyorsun, İngilizce cevap veriyor. Artıları da var. Kod yazma gibi bazı konularda en iyi çalışan yapay zeka uygulamalarından biri. Çok güzel Türkçe metinler yazıyor. Bilgilenmenizi ve eğlenmenizi sağlıyor…
Son Yorumlar