2018’e damga vuracak trendler

Yeni yıl yeni teknolojileri de getirecek. 2018’de dünyada öğrenmeye programlanmış yazılımların ve mobil kullanımın daha artması, sosyal ağların çoğalması, yapay zeka, bulut ve blockchain teknolojilerinin daha önde olması bekleniyor

Hanife Baş-Tech Köşe
2017 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakırken her sektör gibi teknolojide de gözler 2018 yılına çevrildi. 2018 yılına damga vuracak trendler de birer birer belli olmaya başladı. Kimse geleceğin tam ne olacağını tahmin edemese de bu konuda yapılan bazı öngörüler bulunuyor. Uzmanlar gelecek yıl tüm dünyada öğrenmeye programlanmış yazılımların ve mobil kullanımın daha da artmasını, sosyal medya ağlarının çoğalmasını, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi teknolojilerin de yükselişinin olacağını tahmin ediyor. Bu yıl çok konuştuğumuz yapay zeka, bulut, blockchain teknolojilerini de gelecek yıl daha fazla duyuyor olacağız. 2018’deki tekno trendlere göz attık.

Öğrenen makineler
Yapay zeka: Yapay zeka (AI) ürünlerin nasıl tasarlandığını belirleyecek. Artık yeni nesil firmalar yapay zekadan yararlanarak ürünlerini geliştirmeye başladı. Bunların çoğu da tüketicinin yararına oluyor. Yapay zeka ürün ve hizmetlere entegre olacak. Artık tasarımcılar insanlar için makine yaratmayacak, insana benzer makineler geliştirecekler. Artık birçok alanda hizmet vermeye başlayan makineler ve yazılımlar da tıpkı canlılar gibi topladıkları verileri işleyerek yeni şeyler öğreniyorlar. Öğrenen makineleri hayatımızda daha fazla görüyor olacağız.

Sanal gerçeklik: Sanal ve artırılmış gerçeklik toplum tarafından daha fazla kullanılmaya başlayacak. Şu anda sanal gerçeklik çok fazla izole bir deneyim durumunda. Sanal gerçeklik gözlüğünü takıp sadece sizin olduğunuz bir dünyaya gömülüyorsunuz. Bu yıl ise bunun paylaşılması ve insanların söylenmeyen dünyaları beraber keşfetmesi sağlanacak. Farklı gerçeklikliklerle oyun, iş ve keşfe katılmak mümkün olacak. Gelecekte tek başımıza sanal gerçeklik turuna çıkmak yerine arkadaşlarımız da bize eşlik edecek.

Blockchain: Uzmanlar, blockchain teknolojisinin kripto paralarla sınırlı olmayacağını söylüyor. Hükümetler dahil daha geniş bir toplumsal alanda kullanılacağı öngörülüyor. Bitcoin’le ilgili şaibelere karşın blockchain’i daha fazla konuşuyor olacağız. Finans dışında işletmelerde günlük hayatta kullanımı artacak. Nesnelerin internetinin ihtiyaçlarını da bu teknoloji karşılayacak. Blockchain tabanlı kripto paralar makineler arasındaki otomatik mikro işlemlerde de kullanılabilecek. Blockchain akıllı kontratları da mümkün hale getirecek.

Tüketici elektroniği: Dijital asistanlar ve akıllı telefonlar donanım olarak keskin kenarlara sahipler. Köşeli ya da yuvarlaklar. Bu trend 2018’de de devam edebilir. Ama teknoloji hayatımızla daha entegre hale geldiğinde donanım insanların tarzlarını daha yansıtır hale gelecek. Müşteriler kendilerini yansıtacak seçenekler isteyecekler.

Anonim ve kişisel veri
Veri: Anonim veri hayatı daha kolaylaştıracak fakat hala kişiselliğini koruyacak. İnsanların kimlik bilgilerini açığa vurmadan insan davranışlarını ölçen ses ve görsel sensörler daha fazla gelişecek. Büyük veri büyük bir iş haline geldi. Bu nedenle cep telefonları ne kadar yürüdüğümüzden ne kadar uyuduğumuza kadar bütün verilerimizi ölçüyor. Ama şu anda en önemli sorun özel hayata çok müdahale etmesi. 2018’de anonimlik daha iyi hale gelecek. Özel yaşamı ihlal etmeden daha iyi müşteri deneyimi mümkün hale gelecek.

Elektrikli araçlar: Ulaşım şeklimiz artık kökten değişecek. Elektrikli araçlar ve araç paylaşımı geleneksel ulaşım sistemini dönüştürecek. Bu iki trendin 2018 yılında bir hayli mesafe kaydetmesi bekleniyor. Uzmanlar birkaç yıl içinde pek çok insanın ilk elektrikli aracını alabileceğini söylüyor. Yeni gelişmelerle geleneksel araçlar elektrikli araçlardan daha pahalı hale gelebilir. Üreticiler talebi karşılamak için uğraşacak.

Sosyal medya: Sosyal medya ağları daha da çoğalacak. Daha fazla da kurumsal sorumluluk alır hale gelecekler. Tehlikeli bot’lar ve kötü kullanıcıları için daha fazla sorumluluk alacaklar. Platformlarının nelere izin verdiği sorularını cevap verebilecekler. Yanlış bilgi ve haber içeriği yerini doğruya bırakacak.

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir