Büyüklük 'cepte' kalsın

haydi-buyukluk-cep-te-kalsin--4326261Veri kullanımının artışıyla cep telefonlarının ekranları da giderek büyüyor. Artık pek çok kullanıcının isteği 4 inç ve üzeri boyuttaki telefonlar. Cep telefonu alırken elinizin fiziksel özelliklerine dikkat etmeniz gerek

Hanife Baş- Tech Köşe

Cep telefonları ilk çıktığında trend daha küçüklerini geliştirmek yönündeydi. Fakat akıllı telefon furyasıyla bu tersine döndü. Artık kullanıcılar cepten fotoğraflarını görüntülemek, daha iyi kalitede video izlemek ve geniş ekranda Oyun oynamak istiyor. Daha büyük ekranlı telefonlar onların bu isteklerini karşılarken, içeriğin keyfini de daha iyi çıkarmalarını sağlıyor.

Bugün yeni çıkan modellerin çoğu 4 inç (10.16 cm) ve üzerinde boyuta sahip. Cep telefonu üreticileri son dönemde ‘supersize’ ya da Moda deyimiyle ‘XL’ modellere de önem veriyor. Tablet ile cep telefonu arasındaki ‘phablet’ler de bu büyük ekran isteğiyle doğan ara ürünler. Ancak telefonunuzun ekran boyutunu değiştirirken elinizin fiziksel durumunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Elleriniz küçükse çok büyük ekranlı bir telefonu kullanmanız zor olabilir. Aynı zamanda büyük telefonlar daha ağır ve taşımaları da kolay olmayabilir. İdeal boyut hangisi mi? Sizin için araştırdık.

Erkekler daha avantajlı

* Hangi boyuttaki cep telefonunun ihtiyacınızı en iyi gidereceğini öğrenmede etkili olan üç faktör var. Ne görmek istiyorsunuz, başparmağınız nereye kadar erişebiliyor ve bir telefonu rahatlıkla nasıl taşırsınız?
* Büyük ekranla her zaman daha fazla şey yapabilirsiniz. Okuma, alışveriş, oyun, konuşma ekran büyüdükçe her zaman daha rahat. Çoğu insan dolgun parmaklara sahip olduğu için büyük ekranlı cep klavyeleri yazmayı kolaylaştırıyor. İmla hatalı mesaj yazma olasılığını azaltıyor.
* Akıllı ekranlarda en fazla başparmağımızı kullanıyoruz. Ancak ekran büyüdükçe başparmağın erişim alanı da azalıyor. Telefon üreticileri insanların bu konudaki kapasitesini zorluyorlar ama işletim sisteminde de en önemli uygulamaları ekranın tepesinden en altına indirmeye başladılar.
* Erkekler, büyük ekranlı telefonlarda daha şanslı görünüyor. Bir erkeğin başparmağı ortalama 7 santimetre civarında ve büyük ekranlarda başarılı sonuç alma olasılıkları daha yüksek.

BAŞPARMAĞINIZA GÖRE ALIN

* Cep telefonu alma kararı vermeden önce bir mağazada başparmağınızın kapasitesini test edebilirsiniz. Bir telefona çizim uygulaması indirin ve telefonu tek elinizle tutup başparmağınızla bir yay çizin. Böylece başparmağınızın rahatça erişebileceği ekran boyutunu öğrenebilirsiniz. Bu arada tek elle kullanılabilecek telefonlar ideal olsa da tek parmak yetmediğinde iki parmak da kullanmak sakınca yaratmıyor.
* Ağırlık, arka kapak dokusu ve kavrama da telefonda boyut tercihinde önemli konular. Herkese göre de değişen kavramlar. Plastik bir kılıf veya deri doku daha büyük bir telefonu tutmanızı kolaylaştırabilir. Ekran büyüdükçe pilin çabuk tükendiğini unutmayalım.
* Diğer bir sorun ise büyük inç’li bir telefonu nerede saklayacağınızla ilgili. Telefonunu devamlı cebinde taşıyanların ise ekran büyüdükçe kemerleri için bir aparat almaları gerekecek. Özetle, telefonlar giderek büyüyor ama bu insan elinin limitleri ve yeterliliğini değiştirmiyor.

 

Türkler büyük ekran seviyor

* GFK verilerine göre Türkiye’de son dönemde en çok satan cihazların yüzde 80’inin ekran boyutu 4 inç ve 4 inç’ten daha büyük.
* Ülkemizde de veri kullanımının artmasına bağlı olarak ekran boyutu 4-5 inç arasındaki cihazların giderek daha fazla tercih edileceği yönünde de öngörüler var.
* Ekran boyutu 5 inç’ten büyük olan ve phablet olarak adlandırılan modeller ise daha çok iş odaklı olan kullanıcılara hitap ediyor. Tablet gibi konumlandırılıyorlar.
* Türkiye’de ekranı 4 inç’ten küçük cihazlara olan talebin giderek azaldığı da görülüyor. Bu cihazlar daha çok akıllı telefona yeni geçen dolayısıyla data kullanmaya yeni başlayanlar tarafından tercih ediliyor.

 

Bellek, işletim sistemi ve kamera

Cep telefonu alım kararı verirken boyutu haricinde şunlara bakılması öneriliyor:
İşletim sistemi: Android, iOS veya Windows Phone’dan oluşan işletim sistemlerinden hangisini kullanmak isteyeceğinize karar verin.
Özellikler: İşlemci ve sistem belleği (RAM) gibi iki unsura bakmanız gerekiyor. Hızlı bir işlemci işinizi daha hızlı görmenizi sağlar. bugün son model telefonların çoğu dört işlemciye sahip. Orta segment telefonların çoğunun da 1-3 GB arasında RAM’i var.
Depolama alanı: Fotoğraflar, önemli dosyalar ve uygulamalarınızı saklayabileceğiniz bir depolama alanı önemli. Günümüzde pek çok telefon 8 GB depolama alanıyla geliyor. Bazılarının SD kartla hafızasını yükseltmek mümkün oluyor.
Kamera:  Akıllı telefonlar fotoğraf çekme kültürünü kökten değiştirdi. Kameraları da giderek daha iyi hale geliyor. Seçerken iyi ve yüksek megapiksel çözünürlükte kamerası olmasına dikkat edin.
Operatör seçimi: Yeni akıllı telefon satın aldığınızda Vodafone gibi operatörleri ve kontratlı satış seçeneklerini de araştırmayı unutmayın.

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir