İşler ‘sosyal ağ’a takılıyor
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de artık kariyer fırsatları sosyal ağda aranıyor. İş aramada önemli bir mecra haline gelen Linkedin, Facebook, Twitter gibi ağlar işsizlerin yeni umudu oldu. Ancak sosyal medyada iş ararken kişisel bilgi güvenliğini de ihmal etmemek gerekiyor.
Gazete ya da insan kaynakları sitesindeki iş ilanına bakılır. Özenle hazırlanan CV (özgeçmiş) belirtilen e-posta adresine ya da faksa gönderilir… Sonra da umutsuz ve belirsiz bekleyiş süreci başlar. Bu tarzda geleneksel iş arama süreçleri hala devam ederken, günümüzde alternatif olarak sosyal ağlar devreye giriyor. İş yapış şekillerini ve sosyalleşmeyi kökünden değiştiren bu teknolojik yenilikler, iş arayanların yeni umudu oluyor.
İş hayatına yönelik sosyal ağ Linkedin başta olmak üzere, Xing, Facebook, Twitter, Google+, Friendfeed, Pinterest iş arayanların yeni gözdesi. İstihdam olanaklarına artık internet ve sosyal medya üzerinden erişim daha kolay. Geleneksel iş arama yöntemleriyle yarışır hale gelen sosyal ağlar pek çok insanın hayalindeki işi bulmasını sağlıyor. Linkedin’de CV oluşturarak ya da gruplara katılarak iş bulmak revaçta. Şirketlerin Facebook ya da Twitter sayfalarındaki ilanları takip etmek de sonuç verebiliyor. Gönderileri ve yorumlarıyla kendilerini unutturmayan işsizler ya da farklı alternatif peşindekiler, fırsatlardan da ilk haberdar olanlar arasında yer alıyor. Sosyal ağlar, şirketlerin üst düzey yöneticileriyle de gönderi ve yorumlar vasıtasıyla kolayca ilişki kurulmasını sağlıyor. Doğru zamanda doğru insanla iletişime geçilmesine aracılık ediyorlar.
ABD’DE YÜZDE 89 KULLANIM
Profesyonel iş ağı Linkedin’in dünyada 150 milyon, Türkiye’de 1 milyon kullanıcısı var. Facebook’un dünyada kullanıcı sayısı 700 milyonu geçerken, Türkiye’de kullanıcı sayısı 31 milyonu aştı. Twitter ise dünyada 250 milyon, Türkiye’de ise 6 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Türkiye’de bu konuda bir istatistik olmasa da dünyada sosyal medyadan işe alım istatistikleri hızlı ilerleyişi gösteriyor. İstatistiklere göre, ABD’li şirketlerin yüzde 89’u işe alım için sosyal medyayı kullanıyor.
Şirketlerin yüzde 80’i Linkedin’i potansiyel adayları bulmak için tercih ediyor. 2011’de yaklaşık 14 milyon kişi Dünyada olduğu gibi Türkiye’de artık kariyer fırsatları sosyal ağda aranıyor. İş aramada önemli bir mecra haline gelen Linkedin, Facebook, Twitter gibi ağlar işsizlerin yeni umudu oldu. Ancak sosyal medyada iş ararken kişisel bilgi güvenliğini de ihmal etmemek gerekiyor. JobInvite’ın istatistiklerine göre işe alımda şirketlerin ilk başvurduğu ağlar Linkedin ve Twitter. Bu iki ağı Facebook ve diğerleri takip ediyor. Linkedin’de 2 milyondan fazla şirketin profili yer alıyor. Bunların yüzde 75’i Fortune 100 listesindeki Apple, eBay, Cisco, Amazon gibi firmalar.
TÜRKİYE’DE DE YAYGIN
Sosyal ağlar iş aramada şirketlerin de işini kolaylaştırıyor. Eleman ilanını ücretsiz vermek ya da ilan yoluyla ulaşamayacağı kitleye ulaşabilme şirketlerin insan kaynakları uzmanlarını mutlu ediyor. Geleneksel medya dışına çıkarak sosyal medyada kendilerine bir ağ ve referans kaynağı oluşturuyorlar. İnsan kaynakları uzmanları, sosyal medyanın daha yaratıcı eleman bulmada işe yaradığı konusunda hemfikir. Aktif iş arayışında olmayan donanımlı adaylara ulaşabiliyorlar. İnsan kaynakları danışmanlık şirketi Oxygen Consultancy’nin Genel Müdürü Tolga Bilgin, Türkiye’de şirketlerin hiç ilan vermeden aday arayışı içinde olabildiklerini söylüyor.
Bilgin, Linkedin üzerinden yapılan başvurularda 30 kat artış olduğuna da işaret ederek, “İş arayanlar sosyal ağlardaki şirket sayfalarında ya da gruplarda kendi pozisyonlarına uygun çalışanlardan ağ oluşturabilir. Çeşitli gruplara katılarak yeni tartışma başlıkları yaratıp kendi varlıklarının farkına varabilsinler”diyor. Sosyal medya iş aramayı kolaylaştırırken diğer yandan kişisel bilgi güvenliğini ise tehlikeye atıyor. Bilgin, bu konuda şu önerilerde bulunuyor: “Sosyal ağlarda başvurular birtakım riskleri de içeriyor. Adayların kendilerini ifade ederken çok dikkatli olması gerekiyor. Mümkün olduğunca özel hayatın gizliliğine dikkat edilmeli. Dikkat edilmezse işveren tarafında olumsuz bir etki bırakılabilir. Daha iş görüşmesine gitmeden adayların şansı azalır.”
Kendi reklamını yap
ABD’de sosyal medya sitesi Mashable.com sitesinde yayınlanan sosyal medyada başarılı iş arama metodları şöyle:
* Sosyalleşme çizginizi yükseltin: Bütün yaptığınız özgeçmişinizi işyerlerine göndermekse pek fazla şansınız olmaz. Sizi hatırlayan ve sizin hakkınızda bilgi verebilecek eski iş arkadaşlarınıza ulaşmalısınız. Sosyal ağlar üzerinden bir tıkla bunu yapabilirsiniz. İş arayanlar ilgilendikleri şirketlerde çalışan kişiler hakkında bilgi edinebilirken, firmalar ise soğuk telefon aramaları yerine işlerinin tanıtımlarla büyümesini sağlayabiliyor.
* Linkedin’den verimli yararlanın: Linkedin, bağlantılarınız aracılığıyla işe alma konusunda doğru yöneticilere erişmenizi sağlar. Kendi profilinizi kaydettikten sonra bütün e-posta adreslerinizi profilinize kaydedin. Bir firma ve pozisyona göre arama yapın, arama sonuçlarını semtlerine veya şehirlerine göre filtreleyin. İşe alma yöneticisine sizi yakın bağlantılarınızdan kimin ulaştırabileceğine bakın.
* İş arama uygulamalarını kullanın: Akıllı telefonlar da artık iş aramada kullanılıyor. iPhone veya Anroid işletim sistemli telefonlara yönelik iş arama uygulamaları arttı. ABD’de iş arayanların yüzde 20’sinin kendi akıllı telefonlarını kullanarak iş aradıkları ortaya çıktı. Eğer bir iPhone’nunuz varsa ‘Layar’ uygulamasını yükleyebilirsiniz. Böylece bulunduğunuz çevrede yer alan bütün şirketleri görüyorsunuz ve bu şirketlerin hangi pozisyonlarda eleman aradığının bilgisine ulaşabiliyorsunuz.
* Online etkinliğinizi artırın: Kişinin online olarak etkinliği de önem kazandı. İki aday kağıt üstünde aynı özelliklere sahiplerse farklılaştırıcı etken olarak online etkinliğe bakılıyor. Online etkinlik kişinin sosyal medyada kaç tane bağlantısı olduğu ve kaç kişinin onun içeriğini paylaştığıyla ilgili. Online etkinlik işverenleri çekiyor. Bu da işverenlerin kendi hedef kitlesi tarafından tanınan kişileri işe almak istemelerinden kaynaklanıyor.
* Kâğıt yerine multimedya tercih edin: Artık daha çok insan kendilerini tanıtmak için yaratıcı yollar geliştiriyor. Facebook sayfasında yayınlanan video, bir blog sayfasında yazılan ‘beni işe al’ ve SlideShare.net’e bulunan sunumlar bunun örnekleri. Kendi web sitenizi açın. Yaratıcı videolarınızı Youtube.com’a yükleyin.
* Kendi reklamınızı yapın: Çalışmak istediğiniz firmaların ve özel kişilerin dikkatini çekebilmenin başka bir yolu da kendi reklamınızı yapmak. Facebook sosyal medya reklamları, Google AdWords, blog reklamları, LinkedIn Ads sosyal medya uygulamaları içerisinde kendinizi en iyi şekilde tanıtabileceğiniz uygulamalar.
Son Yorumlar