Sanal itibar devri!
Gerçek hayattaki itibarınız kadar, sanaldaki itibarınızın da iyi olması gerekiyor. Sanal itibar ile gerçek itibarın birbirini tamamladığı çağımızda, bir anlamda her şey Google’a adınız yazıldığında çıkan sonuçlara endeksli. Sosyal medyada yazılan mesajlar, kötüleyici blog yazıları tahmin edildiğinden daha etkin. Sanal itibar o kadar önemli hale geldi ki, artık Google’da isminizi temize çıkarmayı görev edinen şirketler bile var.
Sanalda itibarınızın nasıl olduğunu hiç düşündünüz mü? Google, Facebook, Twitter’da adınız, şirketiniz ya da ürününüz nasıl görünüyor? İnternette ve sosyal medyada temiz bir ada sahip olmak, günümüzde itibar için olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Artık gerçekteki itibarın, sanaldakiyle tamamlanması gerekiyor. Arama motorunda adınızın hangi sitelerde, yazı ve fotoğraflarda geçtiği sosyal medyada, forumlarda ve bloglarda nasıl göründüğü artık sizi anlatıyor.
Büyük firmaların çoğu işe eleman alırken adayın sanaldaki itibarına da bakıyor. Tüketiciler ya da işbirliği arayanlar ilk Google’a soruyor. Hatta ilk kez tanışanlar bile birbirlerini ilk internetten araştırıyor. Bireyler satın almalarını, ürünlerin sanaldaki itibarına göre yapıyor. Arama motoru pazarının yüzde 90’dan fazlasını elinde bulunduran Google’a yazıldığında hakkında kötü bilgiler çıkan insan, şirket ya da ürünün artık işi zor. Geçmişte yaptığınız bir hata, düşmanlarınızın iftirası, yanlış bir haber, akrabanızla ilgili kötü şöhret, hatta isim benzerliği taşıdığınız kötü şöhretli biri sanaldaki itibarınızı yerle bir edebilir.
Bu da bilmeden çok iyi bir iş fırsatının kaybedilmesine, ürünün elde kalmasına, bir politikacının seçimi kaybetmesine, iyi bir ortaklık fırsatının kaçmasına hatta firmanın iflas etmesine neden olabilir. Türkiye’de kullanıcı sayıları ve etkinlikleri hızla artan Facebook, Twitter ve bloglar da sanal itibarın önemli mecraları. Facebook’ta protesto amaçlı kurulan gruplar, Twitter’da yazılanmesajlar, kötüleyici blog yazıları tahmin edildiğinden daha fazla etki gösteriyor.
İSİM TEMİZLEME SEKTÖRÜ
Sanal itibar o kadar önemli hale geldi ki artık bu konuda bir sektör de doğmaya başladı. İnternette geçmişi ve istenmeyen bilgileri temizleme hizmeti dünyada olduğu gibi Türkiye’de de veriliyor. “Google’da ismimi, ürünümü arattığımda karşıma rahatsız edici bilgiler çıkıyor. Bunları önlemenizi istiyorum” diyorsunuz. Onlar da para karşılığı bunu yapıyorlar. Burak Kebapçı, bu alandaki talebi ve fırsatı gören girişimcilerden biri. GoogleSil aldı bir site kuran Kebapçı, yakında işini internette imaj danışmanlığına dönüştürmeyi hedefliyor. İtibarın çok önemli olduğunu anlatan Kebapçı, “İnsanlar internette yazılan her şeye inanıyor. Kişilerin hakkında çıkan asılsız haberler bile insanların itibarını büyük ölçüde zedeliyor. Bu nedenle bu sektör gelişti” diyor.
Kebapçı bu işe ilk olarak bir arkadaşının internetteki arama motorlarındaki ismini silmekle başlamış. Daha sonra bu yönde yoğun talep olduğunu görerek bu alana odaklanmış. Kebapçı, bireylere ve kurumlara hizmet verdiklerini söylüyor ve şu bilgileri veriyor: “İnsanlar belli aramalarda ve internet sayfalarında haklarında çıkan yazılı ve görsel verileri internet ortamından kaldırmamızı istiyorlar. Önce ilgili siteyle irtibata geçiyoruz. Teknik kaldırma ve bu da sonuç vermezse bilişim avukatımız tarafından gönderilen ihtarname ile gerekli işlemleri yapıyoruz.
Bu hizmetle kişi ve kurumların sanaldaki itibarını koruyarak, hayatlarına alınları ak devam etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. İnternetteki bilgiler kalıcı oluyor. Tabii birisi onları kaldırmak için uğraşmadığı sürece… Bu hizmetin belli ücreti var. Sayfa başına 2 bin TL alıyoruz. Yapılacak işlem fazlaysa paket fiyatı hazırlıyoruz.” İsim benzerliklerinde de kişi zarar görüyorsa içeriğin kaldırılması için çalışılıyor. Ayırt edici bir özellik yoksa o isimdeki kişi de zarar görebiliyor. Kebapçı’nın önerisi kişinin kendi ismiyle forum ve gruplara üye olmaması. Gençlik hataları da sanaldaki itibarı sarsabiliyor. Burak Kebapçı, gençliğinde forumlara yazı ya zanların yapılan konuşmalarının sonradan sorun yaratabildiğine dikkat çekiyor. Burak Kebapçı, “Kimse sanalda kendisiyle ilgili olumsuz bir sonuç çıkmasını istemiyor” diyor.
NASIL SİLİNİYOR?
Peki, sanalda istenmeyen bilgiler nasıl siliniyor? Öncelikle bilgilerin yer aldığı siteden çıkarılması için talepte bulunuluyor. Ama bilgiler çıkarılana kadar Google’da aratıldığında sıralamanın düzenlenmesi sağlanıyor. En azından aramalarda çıkan ilk on sitede isminizin güzel görünmesini sağlıyorlar. Kötü içeriğin alta kaydırılması, iyi bilgilerin yer aldığı sitelerin üste çıkması sağlanıyor. Bu sektörde, arama motoru optimizasyonu, itibar durumunun sürekli takibi, soysal medya danışmanlığı, her yerdeki içeriğin devamlı güncellenmesi ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Genelde bu tarz firmalara kurumlar şu anda sıkça başvuruyor. Bireylerin başvurularında da hızlı artış görülüyor.
Netitibari.com’un kurucusu Cem Günal da, Türkiye’de genelde kurum ve şahısların haklarında çıkmış haber, iftira, karalama gibi rahatsız edici yayınların ortadan kaldırılması için kendilerine başvurduğunu anlatıyor. Günal, sanal alemde itibarın korunmasının normal hayattan daha zor olduğunu ifade ederek şunları söylüyor: “Sanal alemde her zaman karşınızda muhatap bulamayabiliyorsunuz. Kendini gizleyen biri sizinle uğ raşıyorsa sonuç almanız pek mümkün olmayabilir. Sanal itibarın evlilik, siyasete atılma, işe girme gibi durumlarda önemli etkisi oluyor. İşverenler ve insan kaynakları yöneticileri, sosyal ağları yakından takip ediyor. Paylaşılan her bilginin ileride hiç beklenmeyen bir anda karşınıza çıkabileceğini unutmayın. İyi bir itibar için sanalda daha sonra pişman olunacak yazı ve fotoğraflar paylaşılmamalı. Sanal alemin tehlikeli yönlerinden uzak durulmalı.
Tanınmayan kişilerle iletişim kurulmamalı.”
GOOGLE’DAN TAVSİYELER
Google, online itibar yönetimiyle ilgili bir rehber yayınladı. Burada herkesin kendi sanal itibarını yönetebileceğine vurgu yapıldı. Bu rehberde şu tavsiyelere yer verildi:
* İlk adım önleyici davranmak. Bu nedenle sanalda paylaşacağınız bir şey için iki kere düşünün.
* Sizinle ilgili kötü bir şey yayınlandıysa hemen siteye başvurun. Çıkarılmasını isteyin. O siteden içeriği kaldırttıktan sonra Google’ın da internetten içerik kaldırtma aracıyla işlemi hızlandırabilirsiniz.
* Ama eğer siteler içeriği kaldırtmak istemezse Google’dan o içeriği yok edemezsiniz. Bu durumda bilgilerin görünürlüğünü azaltmanız gerekir. Arama sıralamasında altlara düşmesini sağlayabilirsiniz.
* Bir Google profili yaratın. Bu şekilde sizinle ilgili araştırma yapmak isteyenler sizin sağladığınız bilgileri görsün. Bilgileri başkasından değil ilk elden sizden öğrensinler.
* Müşterilerinizden biri firmanızla ilgili olumsuz bir yorum yaptıysa siz olumlu görüşü olan müşterilerin görüşünün görülmesini sağlayın. Bloglarda hakkınızda olumsuz yorumlar varsa, kötü resimleriniz bulunuyorsa, siz başka bir blog açarak onları farklı gösterin.Eğer bir sitede mahkeme sizin lehinize sonuçlandığı halde eski bilgi varsa onlardan yazının güncellenmesini isteyin.
HER SİTEYE ÜYE OLMAYIN
* Belli aralıklarla kendi adınızı Google gibi popüler arama motorlarında aratın.
* Sosyal ağlarda neleri paylaştığınıza, hangi gruplara dahil olduğunuza dikkat
edin. Buralardaki gönderileri herkesin gördüğünü unutmayın. Her yazdığınız yıllar sonra bile karşınıza çıkabilir.
* Her sosyal medya sitesine üye olmayın. Size gelen her daveti kabul etmeyin.
* Sizinle ilgili kötü içerikli gönderilere karşı soğukkanlı davranın. Siz de hemen
kötü içerikle karşılık verme yolunu seçmeyin.
* Hemen site yöneticileriyle temasa geçin. Twitter ve Facebook gibi ağlarda yasal
düzenlemelerin farklı olduğunu unutmayın. Facebook ya da diğer uluslararası sitelerin
yazışma adresi için www.copyright.gov’dan yararlanabilirsiniz.
* Bu noktada Google.com/Support’dan içerik kaldırtma için talepte bulunabilirsiniz.
* Başvurularınıza karşın haksız içerik çıkartılmadıysa mahkemeye başvurabilirsiniz.
* Yabancı diliniz yoksa ve bu prosedürlerle kendiniz uğraşmak istemiyorsanız
bu alanda yeni kurulmaya başlayan firmalardan para karşılığı yardım alabilirsiniz.
İÇERİK KALDIRTMA BİLİNMİYOR
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen yaptığı
açıklamalarda, sanalda kişi hakkında çıkan yanlış bilgilerle ilgili kendilerine çok talep geldiğini söyledi. Şen, şunları anlattı: “Çoğu insan kendisiyle ilgili bir içeriği internetten nasıl kaldıracağını bilmiyor. Bununla ilgili birkaç yöntem var. Google.com/Support’tan içerik kaldırma için talepte bulunulabilir. Facebook’un adresinin de nereden bulunacağı bilinmiyor. www.copyright. gov adresinden dünyadaki bütün sitelerin bilgileri alınabilir. Biz bunun Türkçe versiyonunu çıkardık. Internet.tib.gov.tr’den tüm sitelerin adreslerine ulaşılabiliyor. Kanuni çerçevede kişiler kendileriyle ilgili gerçek dışı yazıları sitelerden bu yollarla çıkarttırabiliyor.”
yin.
Son Yorumlar