Toplu ulaşıma ‘yol’ gösteriyor!

Trafi-1

Türkiye’de yedi şehirde aktif olarak kullanılabilen toplu taşıma uygulaması Trafi, şehir sayısını 20’ye çıkaracak. Ülke Müdürü Emir Gelen, “Toplu taşıma kültürünün pekişmesini sağlıyoruz. Trafiğe de çözüm oluyoruz” dedi

Hanife BAŞ

Toplu taşımaya rehber olma hedefiyle yola çıkan mobil uygulama Trafi, Türkiye’de hedef büyüttü. Şu anda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Konya ve Kayseri’yle ilgili toplu taşıma bilgilerini sunan mobil aplikasyon, bu yıl sonuna kadar Türkiye’de faaliyet gösterdiği şehir sayısını 20’ye çıkarmayı hedefliyor.
Apple Store ve Google Play’den ücretsiz indirilebilen Trafi, şu anda yedi ilde otobüs, metro, metrobüs, vapur, feribot, füniküler, tramvay, tünel, Dentur, Turyol, dolmuş ve minibüs tarife bilgilerini paylaşıyor. Bir yerden bir yere nasıl gidileceğiyle ilgili güzergah aramaları, bütün ulaşım türleri için anlık kalkış saatlerini sağlıyor. İstenen yere en kestirme yolu, ne kadar sürede ve ne kadar maliyetle gidilebileceğini gösteriyor.

MİLYONLAR İNDİRDİ

2012 yılında Litvanya’da geliştirilen uygulama, 2014’den beri Türkiye’de kullanımda. Trafi Türkiye Ülke Müdürü Emir Gelen, kısa sürede ulaşım kategorisinde en popüler uygulama haline geldiklerini ve milyonlarca kişi tarafından indirildiklerini söyledi. İlk etapta İstanbul, İzmir ve Bursa’da aktif olan Trafi, üç ay önce Anadolu açılımı yaptı. Emir Gelen, “Şu anda yedi şehirde aktifiz. Bu yıl başka şehirlere de açılacağız. 20’ye yakın şehirde uygulamamız kullanılıyor olacak” dedi.

Türkiye’de uygulamayı kullananlardan inanılmaz geri bildirimler aldıklarını dile getiren Gelen, “Öğrenciler çok rağbet ediyor. En çok 25-34 yaş arasındaki kitle tercih ediyor. Bunu 18-24 yaş arası takip ediyor. Cinsiyet dağılımında ise erkeklerin kullanımda daha baskın olduğu görülüyor. Sistemimizde ayda milyonlarca sorgulama yapılıyor. İstanbul’da en çok yapılan sorgulama Taksim, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş gibi merkezlere toplu taşımayla nasıl gidileceği. Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı da sorgulamalarda ilk ona giriyor” bilgisini verdi.

‘TRAFİĞE ÇÖZÜM OLUR’

Emir Gelen, Trafi’yle Türkiye’de toplu taşıma kültürünü de artırmak istediklerini kaydederek, şunları söyledi: “Kullanıcı dostu arayüzümüz ve doğru bilgilendirmelerle insanları toplu taşımaya yönlendirmek istiyoruz. Şu anda büyükşehirlerin özellikle İstanbul’un en önemli sorunu trafik. Trafiği çözmek için araç sayısını azaltmak gerekiyor. Bu da toplu taşımayı geliştirmekle mümkün. Trafi, bu kültürün pekişmesine katkı sağlıyor. Biz günlük toplu taşıma seyahatlerini planlayan bir uygulamayız. İnsanlar toplu taşımayı tercih ederse hem trafik azalır hem de bütçeleri sarsılmaz. Bizim gibi mobil uygulamalar şehirlerin akıllanmasına da destek oluyor.”

 

Çevrimdışı da çalışıyor

Emir Gelen, 1987 doğumlu. Ayazağa Işık Lisesi’nin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde eğitim gördü. Galatasaray Üniversitesi’nde siyaset alanında yüksek lisans yaptı. 3.5 yıl Avrupa Birliği Bakanlığı’nda çalıştı, sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Bir yıl da bir danışmanlık firmasında görev yaptı. Trafi’nin dünyada 30 çalışanı bulunuyor. Merkez ofisleri Londra’da. Emir Gelen, bazen belediyelerden veri almakta zorlanabildiklerini ama onlara da uygulamadan elde edilen verilerle destek olduklarını ve toplu ulaşımın daha verimli kullanımının sağlandığını kaydetti. Trafi’nin çevrimdışı kullanım özelliği de var. Bu sayede metro gibi mobil internetin kullanılamadığı yerlerde bile Trafi üzerinden hareket saatlerini görmek mümkün. Trafi’ye web.trafi.com üzerinden de erişim var.

 

Yeni ülkelere yayılma planı

Trafi, Litvanya merkezli bir uygulama. Dört arkadaş tarafından ilk önce sosyal bir proje olarak geliştirildi. Önce web sitesi üzerinde çalışıyordu. Daha sonra gelişen trendlere göre mobil uygulama oldu. 2013 yılında 500 bin dolarlık, 2015’te ise 6.5 milyon dolarlık tohum yatırımı aldı. Kısa sürede bütün Baltık ülkelerine açıldı. Emir Gelen, Trafi’nin Brezilya, Rusya, Türkiye gibi gelişmekte olan ve trafiği kaos içinde bulunan ülkelere açılma kararı aldığını belirterek, “Bu üç ülkeye açılım tamamlandı. Sırada başka ülkeler de var. Hem Türkiye’de hem de gelişmekte olan ülkelerde hızlı büyüme hedefi var. Şu anda tamamen büyümeye odaklandık” dedi.

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir