Yayında mıyız!

periscope1

Sosyal medyayı canlı yayın çılgınlığı sardı. Meerkat’la başlayan ve Periscope’la devam eden ‘canlı yayın’ uygulamalarına yerli seçenek de geldi. İki Türk girişimci, Colissa’yla Periscope’a rakip oldu

Hanife Baş

Sosyal medyanın yeni fenomeni haline gelen canlı yayın uygulaması Periscope’a yerli rakip çıktı. Şu anda sadece iOS platformunda yer alan Periscope’un Android’de olmadığın gören Mehmet Alp ve Yakup Çilesiz adlı iki genç Türk girişimci ‘Colissa’yı geliştirdi. Android üzerinden Twitter ve Facebook üyeliğiyle girilip canlı video paylaşılabilen Colissa kısa sürede binlerce kullanıcı sayısına ulaştı.
Uygulamanın geliştiricilerinden Mehmet Alp, Periscope’un sadece iOS için duyurulduğunu ve Android kullanıcısının bu tarz uygulamalar için beklemek zorunda kaldığını belirterek, “Android’de boşluk olduğunu gördük. Bu fırsatı değerlendirmek istedik. Android versiyonunu yapmaya karar verdik. Yayına çıktığımız ilk günde 5 bin üyemiz oldu. Bu üye sayısı katlanarak devam ediyor” dedi.

Yeni özellik ekledi

Bir haftalık proje olan Colissa’nın yoğun ilgi görmesinden sonra diğer platformları da destekleyecek geliştirmelerde bulunduklarını dile getiren Alp, şunları anlattı:
“Önümüzdeki hafta içinde ikinci versiyonuna ise hem tasarım hem de fonksiyonalite olarak çok sayıda özelliği eklemiş olacağız. Yayın sırasında sohbet edebilme özelliğini de getiriyoruz. Tasarımda değişiklikler yapacağız. Periscope kopyası olmak istemiyoruz. Uygulamamıza yeni özellikler ekliyoruz. Biz de Facebook ile de uygulamaya giriş yapılabiliyor. Gelen yoğun talep üzerinde iOS versiyonunu da yapmaya başladık. Periscope’tan sıyrılıp kendi yolumuza devam etmek istiyoruz.”
Alp, şu anda 250 bini aşkın kullanıcıları olduğu bilgisini de vererek, Türkiye’den hatırı sayılır oranda üyeleri bulunduğunu ve günde 3-5 bin arasında canlı yayın yapıldığını aktardı. Alp, İtalya ve İspanya’dan ağırlıklı olmak üzere yurtdışında da pek çok kullanıcıları bulunduğunu belirtti.

Malatyalı iki arkadaş...

Mehmet Alp ve Yakup Çilesiz, ikisi de farklı şirketlerde yazılım geliştiricisi olarak çalışıyor. İkisi de 24 yaşında ve Malatyalı. Üniversite eğitimi için İstanbul’a geldiler. Farklı şirketlerde çalışmaya başladılar. Daha önce ‘listenlike.me’ gibi projelere de imza attılar.

**************************

Başkasının gözünden görün

Kendi canlı yayınınızı yapabileceğiniz bir sosyal mecra olan Periscope patlama yapıyor. Akıllı telefondan iOS platformunda mobil uygulama olarak indirerek her anınızı çekip takipçilerinizle paylaşmanıza izin veriyor.
– Periscope’u bir yıl önce App Store için Amerikalı Kayvon Beykpour ve Joe Berstein geliştirdi. Uygulamanın arkasında dünyayı başkalarının gözünden keşfetme fikri vardı. Hiç görmediğiniz yerleri, tanımadığınız insanların gözünden canlı canlı izlemenizi sağlıyor.
– Periscope’u, haziran ayında Twitter 100 milyon dolara satın aldı. Periscope’u en büyük rakibi ise Meerkat. Ben Rubin tarafından 2012 yılında kuruldu. Şubat ayı sonunda lanse edildi. Bu da Twitter üzerinden üyelikle çalışıyor. Periscope ise mart ayı sonunda hayatımıza girdi. Her ikisi de Twitter hesaplarıyla kullanılabilen canlı yayın yapma ve dünyanın her yerinden video izleme uygulamaları.
– Her ikisi de henüz sadece iOS platformunda. Her iki uygulama da izlenen videoya yorum yapmaya olanak veriyor. O videoyu kaç kişinin izlediğini de gösteriyor. Meerkat’ta ‘beğeni’ yapıp, Periscope’ta ‘kalp’ gönderebiliyorsunuz.

*************************

‘Sansürsüz yayın sorun olabilir’

23.Yüzyıl Dijital İletişim Kurucusu Adem Meleke ise, Periscope’u şu anda Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının yüzde 10’unun indirdiği ve 1.5 milyon kişi tarafından kullanıldığı tahmininde bulundu.
Bu mecrada yayınların sansürsüz yapılmasının sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunan Meleke, şu görüşleri dile getirdi: “Henüz Türkiye’de çok yaygın değil ama kısa sürede yaygınlaşması bekleniyor. Herhangi bir sansür olmaması nedeniyle eleştiriliyor. Pek çok ülkede yöneticiler böyle sansürsüz bir ortama müsaade etmeyecektir. Ancak ticari birtakım fırsatlar da yaratabilir. Ancak gelecek on yılda gelişecek olan giyilebilir teknoloji ve yapay zeka yoluyla yapılacak sansür sayesinde ile durum değişebilir.”

Markalara fırsat

Krombera Başkanı Alper Afşin Özdemir de, uygulamanın sadece bireysel kullanıcılar için değil, markalar için de yeni ufuklar açacağını kaydetti. Özdemir, “Özellikle son iki yıldır gerçek zamanlı pazarlamanın nimetlerinden faydalanarak takipçileriyle etkileşimini artırmaya çalışan markalar, Periscope’u sosyal medya iletişimlerinde nasıl konumlandırabileceğini düşünmeye başladı bile” dedi.

********************

Sanatçılar keşfetti siyasetçiler sırada

Sosyal medyada canlı yayından ünlüler de uzak duramadı. Bu mecrayı ilk kullananlardan biri komedyen Cem Yılmaz oldu. İrem Derici, Demet Akalın gibi isimler de bu akıma kapıldı. Cem Yılmaz, yeni film projesi için yaptığı toplantı sonrasında Periscope’a bağlanarak bu anı takipçileriyle canlı paylaştı. Demet Akalın, Tuba Ünsal, Işın Karaca, Murat Dalkılıç gibi isimler bu mecrayı kullanan diğer isimler arasında.
Sosyal medyada canlı yayının seçimler öncesinde siyasetçilerin de ilgisini çekmesi bekleniyor. Henüz aktif olarak kullanan bir aday ve parti olmasa da seçim kampanyalarında kullanmak için ideal bir mecra olarak görünüyor.

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir