Yeni sektör: E-Spor

E-Spor, yeni bir sektör olarak doğuyor ve milyonları çekiyor. Federasyonu da kurulan E-Spor, pek çok insan için de yeni kariyer alanı oluyor. Federasyon başkanı Alper Afşin Özdemir’le her yönüyle E-Spor’u masaya yatırdık

Hanife BAŞ-Tech Köşe

E-Spor… Son dönemin gözde alanı. Bir bilgisayar, konsol ya da mobil oyunun, mecra bağımsız, bir kulüp temsili ile oynandığı noktada E-Spor kavramı oluşuyor. Bugün, FIFA, League of Legends, Country Strike gibi oyunları Beşiktaş, Galatasaray veya Fenerbahçe formasıyla profesyonel olarak oynadığınızda artık siz de bir E-Spor oyuncusu sayılıyorsunuz. Bir süre önce çocuk oyunu gibi görülen E-Spor ülkemizde ciddi bir büyüklüğe de gelmiş durumda. Federasyonu da kuruldu. Türkiye E-Spor Federasyonu Kurucu Başkanı Alper Afşin Özdemir oldu. Özdemir’le her yönüyle bu alanı konuştuk.

4 MİLYON TAKİPÇİ

Özdemir, bazı istatistikler paylaşıyor. Ülkemizde E-Spor takipçilerinin sayısı 4 milyon. Dijital oyunlardan Türkiye’de elde edilen gelir ise 878 milyon dolar. Dijital oyun sektöründe dünyada 18’inci sıradayız. Ülkemizde amatör E-Spor takım sayısı 15 binin üzerinde. Takım bünyesinde oynayan oyuncu sayısı da 60 bini aşmış durumda. Oyuncuların yüzde 37’si hem PC, hem mobil hem de konsol kullanıyor.

Dünyada ise E-Spor taraftar sayısının 165 milyona, izleyici sayısının ise 380 milyona ulaşması bekleniyor. Markalar dünyada bu alana 694 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. 2018 yılında ise küresel olarak E-Spor gelirleri 906 milyon dolara ulaşacak. Bütün bu rakamlar E-Spor’un gücünü ve potansiyelini ortaya koyuyor.

Özdemir, federasyon olarak sektörün büyümesine katkı sağlayacaklarını belirterek, “Yeni bir sektör doğuyor ve gelişime açık. Federasyon olarak önceliğimiz E-Sporcu lisansları, E-Spor merkezlerinin kurulması, farklı oyunların müsabakalaştırılması, ligleştirilmesi olacak. Sektördeki oyuncularla beraber federasyonun gelişimine katkı sağlayacak her projeyi hayata geçireceğiz” diyor. Peki, E-Spor’da yaz etkinlikleri neler olacak? Alper Afşin Özdemir, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Türkiye’de League of Legends özelinde yaz sezonu ve kış sezonu olmak üzere yılda iki tane sezon var. Kış sezonundan sonra dünyada 6 takımın katıldığı Mid-Season Invitatiol turnuvası oluyor. Yaz sezonu finalinden sonra da 24 takımdan oluşan Worlds Şampiyonası oluyor. Biz de gerekli altyapılar sağlandıktan sonra bu tarz dünyanın takip ettiği etkinliklere Türkiye olarak evsahipliği yapmak istiyoruz. Hızlıca bu alanda çalışmalara başlıyoruz.”

YENİ KARİYER ALANI

Diğer yandan E-Spor oyunculuğu önemli bir meslek haline geldi. Özdemir, oyuncuların ücretlerinin oynadıkları pozisyon, deneyim ve niteliğiyle doğru orantılı olduğunu söylüyor. Çok değişken rakamlar var ama üç yıl öncesine göre bunlarda ciddi artışlar yaşanıyor. İyi oyuncuların kazancı 13 bin dolardan başlayıp 83 bin dolara kadar çıkıyor. Transfer olurken ciddi paralar alanlar da var.

‘Uluslararası başarı için çalışıyoruz’

Diğer spor dalları gibi E-Spor’da da uluslararası başarı çok önemli. Alper Afşin Özdemir, “Çin, Kore, Tayvan bu sektörde öncü ülkeler. Türkiye’yi de öncülük eden ülkeler arasına taşımak istiyoruz. Fakat Türkiye olarak E-Spor alanında geç kaldığımız bir durum sözkonusu değil. Aksine çok iyi takımlarımız ve oyuncularımız var. Bunların uluslararası arenada rekabet edebilmesi için gerekli altyapıyı sağlamak için federasyon olarak gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Türkiye’de E-Spor ciddi büyüme gösteriyor. Gerek oyuncular ve takımlar, gerekse marka yatırımlarında açıkça bunu görebiliyoruz” diyor.

Rakamlarla E-Spor
* Türkiye’de 4 milyon takipçisi var
* Dijital oyundan elde edilen gelir 878 milyon dolar
* Dijital oyunda dünyda 18’inci sıradayız
* Ülkemizde amatör E-Spor takımı 15 binin üzerinde
* Takım bünyesinde oynayan oyuncu sayısı 60 bin
* Oyuncuların yüzde 37’si hem PC, hem mobil hem de konsol kullanıyor

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir