Sanal hayatınız güvende mi?

İnternet kullanıcılarının dijital dünyayı artık tam anlamıyla ciddiye almaları gerekiyor. Çünkü hacker’lar yöntemlerini geliştiriyor. Hacker’ların yeni hedefi cepler. Sanal güvenlikte dikkat edilmesi gerekenlere göz attık

Hanife BAŞ-Tech Köşe

Siber güvenlik, hayatımızdaki teknoloji cihazı sayısının artmasıyla giderek daha önemli hale geliyor. Bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanıcıları güvenlik konusunda her zamankinden daha duyarlı. Ancak bu duyarlılığın eyleme geçmesi ancak başlarına bir şey geldikten sonra oluyor. Ama önemli veri, dosya ve fotoğraflarını da kaybetmiş oluyorlar. Türkiye’de bilgisayarlarda antivirüs kullanımı yaygın. Ama burada da sorun korsan uygulamalar ve ihtiyaca uygun olmayan yazılımlar. Cep telefonunda ise antivirüs uygulamaları daha az. Oysa hacker’lar artık en az bilgisayarlar kadar mobil cihazlara da yönelmiş durumda. Eset Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, cep telefonu ve bilgisayarda güvenlik için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yeni hedef cepler
* Pek çok zararlı yazılım artık sadece mobil cihazları hedef alarak kurgulanıyor. Çünkü neredeyse herkesin telefonu var. Kişisel cep bilgisayarı haline gelen bu mobil cihazlarda çok fazla hassas kişisel veri saklanıyor. Hacker’ların hedefli saldırıları için daha ilgi çekici hale geliyorlar. Burada mobil güvenlik yazılımları öne çıkıyor. Saldırıları büyük ölçüde önlüyorlar.

* Yeni nesil zararlı yazılımlar kendilerini fark ettirmeden çalışıyor. Eskiden zararlı yazılımlar bilgisayarların çalışmasında bir sorun yaratarak, birtakım garip mesajlar çıkartarak kendilerini belli ederlerdi. Şimdi artık asıl amaç, fark edilmeden bilgisayarlarda, mobil cihazlarda daha uzun kalarak daha çok kişisel bilgi, kredi kartı bilgisi gibi hassas ve değerli verinin çalınabilmesi.

* Son dönemde görülen güvenlik açıkları ise şöyle: Kullanıcıların dikkatsizliğinden faydalanmaya yönelik aldatmacalar, yetenekleri giderek artan virüsler, truva atları, merak uyandırıp kullanıcıyı zehirli bağlantılara taşıyan hileler, dosyaları şifreleyip şantaj yapan fidye yazılımları, IoT cihazlarındaki açıklar… Bu liste uzatılabilir. Hackerler, her geçen gün daha zekice yöntemler üzerinde çalışıyor. Ancak iki temelleri var. Birincisi oltalama, ikincisi karmaşık teknik kodlar.

* Tüketicilerin en çok yaptığı hata ise sanal dünyayı hala fazla sanal algılamaları. Hayat artık her biçimiyle dijital dünyada akıyor. İletişim, bilgi, para, alışveriş, arkadaşlık… Gerçek hayata ilişkin pek çok şey artık bilgisayar, tablet veya telefonlar aracılığıyla yaşanıyor. Bu geçişe ilişkin farkındalık arzulanan düzeyde değil. Bu dünya ciddiye alınmalı.

Yeni tehdit kripto para
* Şu sıralar çok yaygın olan en güncel tehdit ‘CoinMiner’ adlı zararlı yazılım. Kripto para madenciliği son dönemin en popüler iş kolu. Ancak bu paraların üretilmesi için yüksek miktarda bilgisayar işlemci gücüne ihtiyaç var. Siber korsanlar, zararlı yazılımlar oluşturarak, bireylerin ve kurumların sistemlerini kollektif olarak kullanıyor ve kripto para üretiyor. Özellikle ücretsiz indirilebilen uygulamalar, ücretsiz film veya maç yayını yapan sitelerde bu zararlıya daha sık rastlanıyor.

Her amaç için farklı
bir parola kullanın

* Bilgisayar ve cep telefonlarında virüsten korunmak için alınacak basit önlemler var. Dijital cihazlarınızın güncellemelerini, sistem yamalarını mutlaka yapın. Hepimiz artık en az 15 parola veya şifreye sahibiz. Zor gibi görünüyor olabilir ama kesinlikle her site veya amaç için aynı parolayı kullanmayın. Parolalarınızı 3 ayda bir, olmuyorsa 6 ayda bir mutlaka değiştirin. Kırılmış olabilir, haberiniz olmayabilir. Parola değişikliği hâla en temel güvenlik önlemlerinden biridir ve hâla çok işe yarar. Mutlaka lisanslı ve güncel bir internet güvenliği veya antivirüs yazılımı kullanın. Bilgisayarınızın veya telefonunuzun virüs saldırısı sonucu çökmesi ya da verilerinizin kötü amaçlı olarak şifrelenmesi gibi tehlikelere karşı bilgilerinizi ve dijital fotoğraflarınızı düzenli olarak yedekleyin.
İnanılmaz tekliflere inanmayın. Sosyal medya veya e-posta üzerinden gelen bir indirim veya satış teklifi gerçek olamayacak kadar güzelse büyük ihtimalle gerçek değildir. Halka açık Wi-Fi noktalarında alışveriş yapmayın. Halka açık ücretsiz bağlantılar üzerinden kredi kartı bilgileriniz çok kolay görüntülenir ve bu da başınıza gelmesini hiç istemeyeceğiniz bir hırsızlığa yol açabilir.

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir