Teknoloji güneşi gördü!
Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok elektronik cihaz ve aksesuarın güneş enerjisiyle çalışan modelleri bulunuyor. Şarj cihazı, sırt çantası, klavye, kılıf gibi ürünler bu enerjiyle daha çevreci hale geliyor
Hanife Baş-Tech Köşe
Yağmurlu başlayan yaz yerini kavurucu sıcaklara bıraktı. Güneşli günlerden hem yararlanmak hem de doğada bıraktığımız ayak izini azaltmak için alternatif teknolojiler bulunuyor. Daha yeşil, daha az enerji ve para harcanmasını sağlayan güneş enerjisiyle çalışan cihazlar ve aksesuarlar artık daha kullanışlı. Hemen her cihazın güneş enerjili versiyonu mevcut. Bu cihazlar, çevre ve kendileri için bir şeyler yapmak isteyenlere hitap ediyor. Bunların bir kısmı Türkiye’de satılsa da bir kısmı henüz ülkemize gelmedi. Ancak internet üzerinden siparişle hepsine erişmek mümkün. Hem güçlü solar panele sahip hem de fiyatı yüksek olmayan cihazları araştırdık.
Her cihaza panel
* Şarj cihazı: Taşınabilir cihazları şarj etmek için kullanılıyor. Güneşte bir süre kaldıktan sonra şarjınız hazır. Çok farklı çeşitleri var. Pazardaki ürünlerin hepsi farklı solar panel kullanıyor. Panellere göre verimlilik yüzde 18’lere kadar çıkıyor. Güneşle çalışarak enerjiyi depolayan bu cihazlar ihtiyacınız olduğunda imdada yetişiyor. Solpro Gemini hem iyi hem de uygun fiyatı olanlarından biri. 39 dolara iki kez cep telefonunuzu şarj etme şansı veriyor. Daha hızlı şarj eden bir şarj cihazı istiyorsanız Helios da denenebilir. Güneşte 90 dakika kaldıktan sonra şarjınız hazır.
* Sırt çantası: Bu alanda pek çok markanın ürünü var. Güneş enerjisinin en yaygın ve kullanışlı olduğu eşyalardan biri. BirkSun adlı marka önemli çalışmalar yapıyor. Güneş enerjili sırt çantaları ilk başladığı güne göre de ciddi aşama kaydetmiş durumda. BirkSun hem tarz hem de çok farklı renklere sahip. Çantalar solar panelle donatılmış. Bu panellere şarj cihazlarını bağlayabiliyorsunuz. Güneşte durduğunuz anda her üç dakikada bir pilinizi artırıyor. Bu enerjiyle cep telefonu ve tabletinizi şarj edebiliyorsunuz. Fiyatı da 100 dolar.
* Hoparlör: Yazın dışarıda geçirilen zaman artıyor. Kamplarda, plajlarda, havuzda ve her yerde müzik dinlemek isteyenler için güneş enerjili hoparlör de var. Goal Zero’nun bluetooth speaker’ı Rock Out 2, güneş enerjisiyle şarj oluyor. Dış mekanlarda kullanım için koruyucu bir kılıfı var. Bluetooth eşlemesi de bulunuyor. Tek bir şarjla size on saatlik tam kullanım sunuyor.
Müzikle güneşin dostluğunu cihazlarda da görebiliyoruz.
Karanlıkta bile şarj
* Klavye: Klavyenizi kablolardan ve pilden arındırmak istiyorsanız güneş enerjili olanlar tam size göre. Logitech’in ürünü K 750 bunlardan biri. 80 dolarlık klavye gayet ince. Hem içeride hem dışarıda ışıktan aldığı enerjiyle çalışıyor. Pilleri geçmişte bırakarak güneş enerjisiyle çalışıyor. Logitech solar app’i indirerek kalan enerji durumunu da öğrenebiliyorsunuz. Klavye ışık olduğunda kendini şarj ediyor ve en az üç ay süreyle tam olarak karanlık bile olsa şarjı bitmiyor.
* Fare: Kablosuz, güneş enerjisi kullanan klavyenize en iyi ne eşlik edebilir? Tabii ki güneş enerjisiyle çalışan bir mouse yani fare. Sole Mio fareler ilk olarak 2007 yılında Hollanda’da Delft Teknoloji Üniversitesi’nde test edildi. Fakat o tarihten beri henüz tam kullanımları için bir gelişme gösterilmedi.
Kılıf da var kamera askısı da
* Kamera askısı: Çoğu fotoğrafçı çekim yaparken sağlam kamera askısı kullanır. Ama artık yeni nesil fotoğrafçılar bu askıyı solar enerjiyi depolamak için kullanıyor. Kamerasının pil ihtiyacını bu şekilde karşılıyor. Yeni askıla solar panelle kaplanıyor. Dışarı çıkıldığında güneşin altında enerjiyi kendiliğinden depoluyor. Değişik bir buluş olmakla beraber çantasında solar enerji özelliği olmayanlar için bir seçenek teşkil ediyor.
* Kılıf: Cep telefonu sahibi sayısı arttıkça şarj aleti ihtiyacı da artıyor. Bunun da çevreye ciddi zararı oluyor. Güneş enerjisi depolayarak şarj ihtiyacını karşılayan kılıflar da var. Solar gücüyle çalışan kılıflar bir nano pille cep telefonunuzu otomatik şarj edebiliyor. En bilinenleri EnerPlex ve Juse. Kılıfın en üst katmanında foto voltaik hücreler var. Bu hücreler düşük ışıklarda bile verimli. Gücü depolayarak nano pile aktarıyor. Pil de güç sistemine bağlanıyor.
* E-kitap okuyucusu: LG bu alanda ilk cihazını tanıtan markalardan biri oldu. Parlak güneşin altında kitap okurken cihazınızın şarjını dert etmenize gerek kalmıyor. 4-5 saatlik güneşle temas tam günlük şarj ihtiyacınızı karşılıyor. Ancak bu cihaz çok fazla ticarileşemedi. Toshiba da bu segmentte ‘Biblio Leaf’ adıyla Japonya’da yer aldı. Fransa’da bulunan Bookeen ve Sunpartner adlı iki firma da solar panelli e-kitap okuyucusu üzerinde çalışıyor. Booken’ın güneş uyumlu e-kitap okuyucusunun 2016 yılında pazarda olması ve ciddi talep görmesi bekleniyor.
Son Yorumlar