Depremde iletişime dikkat

Elazığ’da meydana gelen deprem doğal afetlerde iletişimin önemini bir kez daha ortaya koydu. Aynı anda herkesin şebekeye yüklenmemesi ve daha çok kısa mesaj ve anında mesajlaşma uygulamalarının tercih edilmesi öneriliyor. Telsizle iletişim de öne çıkıyor.

Hanife BAŞ-Tech Köşe

Elazığ’da yaşanan deprem, doğal afetlerde iletişimin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Aynı anda telefona yüklenmek ve konuşmaları uzun tutmak yanlış bulunuyor. Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önem taşıyor. Böyle durumlarda şu önerilerde bulunuluyor:
*Telefon görüşmelerinizi mümkün olduğunca kısa tutun.
* Haberleşmek için kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarını tercih edin.
* Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.
Sabit ve mobil telefon ağları normal kullanıma göre tasarlanır. Deprem gibi afet durumlarında şebekeye aynı anda herkesin yüklenmesi durumunda sıkışıklık yaşanması normal. Bunu kesmek için vatandaşların bilinçli davranması gerekiyor. Yakınlarını arayanların görüşmelerini kısa tutması gerekiyor.
Ayrıca deprem anında baz istasyonunun yıkılması ya da eve gelen hattın kesilmesi durumunda iletişimde yapılabilecek çok fazla şey bulunmuyor ancak alınabilecek basit önlemler var. Deprem anında elektrik gidebilir ve telefonunuz ya da iletişim kuracağınız başka bir teknoloji cihazı şarjsız kalabilir. Evinizde ya da yanınızda devamlı dolu olan bir yedek powerbank bulundurun.

TELSİZ KULLANIMI ÖNE ÇIKIYOR
Depremlerde iletişim en önemli ihtiyaçlardan biri. Cep telefonunun kullanılamadığı yerlerde telefonları telsize dönüştürebilen mobil uygulamalar bulunuyor. Bluetooth ve Wi-Fi üzerinden haberleşmeyi sağlayan uygulamalar da var. Voxer, Meshtalk, Bridgefy gibi mobil uygulamalarla Bluetooth ve Wi-Fi üzerinden iletişim sağlayabilirsiniz.

Doğal afetlerde sesli iletişime yüklenilmesi beklenen bir durum. Bu nedenle telsiz kullanımı da öne çıkıyor. Hiç iletişimi kesilmeyen telsizler hayat kurtarıyor. Ancak ülkemizde kullanımları çok yaygın değil. Profesyonel telsizler yanında deprem anlarında kullanılabilecek bireysel telsizler de var. Bireysel telsizlerle vatandaşlar bir kanaldan iletişimlerini sağlayabiliyor. 3-15 km’ye kadar çekim alanı olanlar bulunuyor. Deprem çantasında hazır bulundurulmaları öneriliyor.

MOBİL UYGULAMALAR YARDIM EDİYOR
Deprem gibi afetleri önceden haber verebilen izleme teknolojileri de gelişiyor. Özellikle uyarı sistemlerine ilgi var. Bu alanda geliştirilen mobil uygulamalar dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan deprem kontrol merkezlerinin sismik hareketlerini izliyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) mobil uygulaması, Türkiye ve yakın çevresinde meydana gelen son depremler hakkında güvenilir bilgi veriyor. Bulunduğunuz bölgede geçmişte veya anında meydana gelen depremler hakkında ayrıntılı bilgi sağlıyor. Depreme en yakın yerleşim birimlerini gösteriyor.
Deprem Bilgi Sistemi (DBS), Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen uygulama. Depremler hakkında kullanıcıları bilgilendiriyor. Uygulama aynı zamanda bir deprem olduğunda bunu hissedenlerin yaşadıklarını Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne iletmesini sağlıyor.
Yabancı uygulama ‘Earthquake Alert’ ise popüler sismik hareket izleme uygulamalarından. Kullanıcılar depremleri, şiddeti ve kendilerine uzaklığı yakınlığına göre araştırabiliyor. Bu uygulamayla elde edilen bilgiler sistemdeki mesajlaşma uygulamasıyla başkalarına da gönderilebiliyor.

*********************
Depremde iletişime ‘VoLTE’ desteği

Deprem gibi afetler sırasında cepten konuşmaya alternatif teknolojiler de var. VoLTE ve VoWİFi bunlardan ikisi. 4.5G teknolojisi ile gelen bu iki özelliği mobil şebekenin yetersiz olduğu durumlarda kullanmak mümkün

Hanife BAŞ-Tech Köşe
Elazığ depremi sonrasında cep telefonları bir kez daha gündeme geldi. Pek çok kişi cep telefonu sayesinde enkaz altından çıkmayı başardı. Böyle afetler sırasında ve sonrasında sesle iletişime çok yüklenilmemesi öneriliyor. İstanbul Silivri depremi sırasında da yaşadığımız gibi data kullanımı öne çıkıyor. Kısa mesajlaşma ve anında mesajlaşma servisleri Whatsapp, Bip gibi uygulamalar daha verimli çalışıyor.

İKİSİ DE ÜCRETSİZ
Ancak çok bilinmeyen başka teknolojiler de var. Başta deprem olmak üzere afet durumlarında cepten VoLTE (Voice over LTE) ve VoWiFi (Voice over Wi-Fi) teknolojileriyle konuşma yapmak mümkün oluyor. Akıllı telefonların gelişmesiyle ses ve görüntülü iletişimde de yeni teknolojiler ön plana çıktı. 4.5G ile pek çok akıllı telefon üreticisinin yeni modellerinde kullanıcılarına sunduğu bu iki ücretsiz özellik, ülkemizde de operatörler tarafından aktif edildi ve kullanılıyor. Bu iki teknoloji mobil telekom şebekesini çok meşgul etmeden internet üzerinden görüşme yapmanızı sağlıyor.

4.5G öncesinde kullanıcılar mobil cihazları üzerinden ses görüşmesi yaparken, veri kullanımı geçici olarak durduruluyordu. VoLTE, aynı anda veri ve ses kullanılmasına olanak veriyor. Ses kalitesini artırıp, kaliteli video deneyimi yaşatıyor. Aramanın bağlanması bir saniye alır. VoLTE görüşmesi yaparken karşıdaki kişi sizin konumunuzu da görebiliyor. 4.5G ağı üzerinden ses taşımaya yarayan teknoloji. VoLTE’yi kullanmak için telefonunuzun LTE teknolojisini desteklemesi gerekiyor. Operatörünüzün de bu teknolojiyi aktif olarak kullanıma açması lazım. Böylece bu teknolojinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Elazığ depremi sonrasında mobil telekom operatörleri de 4.5G üzerinden yüksek kaliteli ses görüşmesi sağlayan ve halihazırda kullanımda olan VoLTE teknolojisine yönelik yatırımları ve kapasitelerini artırdıklarını, data şebekelerini kuvvetlendirdiklerini açıkladı.

BODRUM KAT VE OTOPARKTA
VoLTE ve VoWiFi ile sadece afetlerde değil, hücresel kapsamanın olmadığı bodrum kat, bazı plazaların üst katları, otoparklar gibi alanlarda Wi-Fi üzerinden internet erişimi varsa sesli ve video arama yapabilirsiniz. VoWiFi ile yurtdışında da roaming ücreti ödemek zorunda kalmazsınız. VoWiFi, Wi-Fi ile aramayı mümkün kılıyor. Mobil şebekenin yetersiz kaldığı ya da çekmediği lokasyonda Wi-Fi bağlantısı üzerinden HD kalitede arama yapabilmenize olanak sağlıyor.

NELER GEREKİYOR?
VoLTE için 4.5G uyumlu sim kart ve 4.5G aboneliği gerekiyor. Bu aramayı yapabilmek için VoLTE özelliğinin her iki telefonda da olması gerekiyor. Peki, telefonlarınızda bu iki teknolojiyi nasıl aktif edersiniz? VoLTE özelliğinin kullanılması için operatörün çağrı merkezi, mobil uygulaması veya SMS aracılığıyla başvuru yapılması gerekiyor. Turkcell için ‘HDSES’ yazıp 2222’ye SMS atmak gerekiyor. Türk Telekom abonesiyseniz VOLTE yazıp 5555’e SMS atıyorsunuz. Vodafone’da bu özellikten yararlanmak için 4.5G’nin aktif olması yeterli.

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir