Sosyal medyada bir hayalet: Snapchat

150915143423-snapchat-3-replay-780x439

Anlık mesajlaşma platformları arasında ülkemizde popülaritesi artan mecra, Snapchat. Facebook, Whatsapp, Twitter’dan sıkılan gençler Snapchat’e yöneldi. Snapchat’in en ilginç özelliği ise mesajların on saniye içinde yok olması

Hanife BAŞ-Tech Köşe

Bir fotoğraf ya da video çekiyorsunuz, bunun üzerine istediğiniz mesajı yazıp, kalp, dil çıkarma gibi eğlenceli efektleri ekleyip takipçi listenizdeki arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz. Ancak bu paylaşımınız en geç 10 saniye içinde yok oluyor…

Gönderdiğiniz mesaj kısa bir süreliğine karşı tarafta görünüyor. Arkadaşınızın kaç saniye göreceğini de siz belirliyorsunuz. Paylaştığınız arkadaşınız içeriği belirlediğiniz sürede görünce ileti bir daha görülemeyecek şekilde siliniyor… Bu, ülkemizde yıldızı parlamaya başlayan anlık mesajlaşma uygulaması Snapchat’in nasıl kullanıldığının kısa bir özeti. Zaten logosu da bir görünüp bir yok olan sevimli bir hayalet şeklinde…

Yaş ortalaması 25

iOS ve Android’den ücretsiz indirilebilen Snapchat, Türkiye’de özellikle gençlerin yeni fenomen mecrası. Ee biraz da hakları var gibi.. Anne babalar, akrabalar ve komşuların Facebook, Twitter ve Instagram’ı parsellemeye başlaması onları yeni ve farklı bir mecra arayışına sürüklüyor… Snapchat, tam onlar için biçilmiş kaftan. Daha çok 18-25 yaş arası gençler tarafından kullanılıyor. Son açıklamalarında firma kullanıcı kitlesinin yaş ortalamasının 25’e yaklaştığını belirtti.

Snapchat, aslında yeni bir mecra değil. 2011 yılında ABD’de kuruldu. Bu ülkede bir hayli popüler olan sosyal medya platformu ülkemizde popülaritesini bu yıl artırmaya başladı. Dünyadaki yükselişini gören Facebook’un da bu mecrayı 2013 yılında satın almaya çalışması boşuna değil. Ancak tabii ki başaramadı.

Platform, Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olan Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown adlı üç arkadaş tarafından kuruldu. Snapchat, günlük yaşamdaki yüz yüze iletişime yakın bir mantığa sahip. Pazarı domine eden rakipleri Facebook, Whatsapp, Twitter ve Instagram’dan farkı, mesajların hiçbir kaydının olmaması. İnternet normalde bütün dosya ve dokümanların saklandığı bir alan. Snapchat’te ise, birkaç saniyede kaybolan fotolar, sohbetler ise bu durumu tersine çeviriyor. ‘Snap’ denilen gönderiler yok oluyor.

Sesli arama da yapıyor

Şu anda dünyada 100 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve günlük 7 milyar günlük video gösterimi var. ABD’de Beyaz Saray da bu yılbaşı itibariyle bu uygulamada hesap açtı. Başkan adayı Bernie Sanders, Snapchat’ta kampanya yürütüyor. Uygulama, yeni bir reklam platformu olarak da firma ve siyasetçilerin de ilgisini çekmeye başlıyor. Platforma devamlı yenilikler ve yeni özellikler de ekleniyor. En son sesli sohbet, sesli not gönderme ve video ve fotolara emoji ekleme gibi yenilikleri lanse etti. Fotolar arasında ‘yüz değiştirme’ de mümkün. ‘Discover’ özelliğiyle de CNN, National Geographic gibi içerik sağlayıcılara da erişim sağlıyor.

Peki, firmanın gelir kaynağı nedir? Yaş, lokasyon, cihaz ve içeriğe göre reklam uygulamasına da geçti. ‘Geofilters’ reklam modeline geçen firmanın reklam gelirinin artması bekleniyor. Şimdiden pek çok Amerikalı firma bu mecrayı deniyor. Yeni ürün tanıtımı, etkinlik, anlık paylaşımlar gibi tanıtımlar için kullanılabiliyor.
Rakamlarla Snapchat

Kuruluş tarihi: 2011
Snapchat içeriğine katkıda
bulunanların oranı: Yüzde 65
Her saniyede Snapchat’te paylaşılan
ortalama foto sayısı: 9 bin
En çok kullanıldığı ülke: İrlanda
Snapchat’in 2014 geliri: 3 milyon dolar
Günde gösterilen video sayısı: 8 milyar
Kullanıcı sayısı: 100 milyon
Her gün kullananların oranı: Yüzde 54

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir