Hint Okyanusu'nda bir cennet

maldivler

Balayı destinasyonu olarak bilinen bir ada ülkesi, Maldivler… Oysa deniz tatilini sevenlere çok şey vaat ediyor. Deniz, kum, güneş, dalış, balık tutma, renkli denizaltı bitkileri, envai çeşit balık gibi aklınıza ne gelirse size sunuyor. Yemyeşil denizinin keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz….

Hanife BAŞ

İnce beyaz kumlu plajlar, turkuaz rengi deniz, palmiyeler, uçsuz bucaksız okyanus ve her yerde sessizlik… Denizi, kumu ve güneşiyle adeta bir cennet…. Maldivler’deyiz.

Hint Okyanusu’nda bir ada devleti. Hindistan’ın güneyinde yer alıyor. Tam 1.200 adaya sahip. 281 adasında yaşam var. 86 ada da otel olarak kullanılıyor. Üstelik de Türkiye’den vize istenmiyor. Pasaportla doğrudan geçiş yapabilmek harika bir duygu. Ayrıca Maldivler balayı denince akla gelen ilk destinasyonlardan….

Başkenti Male Adası’ndayız. THY’nin direkt seferinin olması şahane. Havalimanında boğucu bir nem bizi karşılıyor. Ama yol boyunca gördüğümüz manzara nemi unutturuyor. Male’den otelimize deniz motoruyla denizi yara yara varıyoruz. Büyük okyanusta bir motorda olmak ilk başta korkutucu geliyor ama kısa sürede keyfine varıyorum.

Maldivler balayı adaları gibi görünse de, denizle ilgili birçok aktiviteyi yapmak mümkün. Dalış, yüzme ve olabildiğince kendinizle baş başa kalma. Dalış denemesi yapmadan dönmemek gereken destinasyonlardan. Şnorkel ve tüple dalış, balık tutma turları… Mutlaka yapmalıyım diye düşünüyorum.

DENİZLE İLGİLİ HER ŞEY

Yılın her dönemi gidilebiliyor ancak en iyi dönem ekim ve temmuz olarak görülüyor. Ortalama sıcaklık 28-30 derece arasında. Muson iklimine sahip. Her gün en az bir saat yağmuru çekmeye hazır olmalısınız. Plajda, restoran ya da otel çıkışında yağmur sürpriziyle karşılaşabilirsiniz. Neyse ki her yerde bulunan şemsiyeler imdada yetişiyor.
Otele varır varmaz insanın tek yapmak istediği şey denize girip bir daha çıkmamak… Düşünebiliyor musunuz, ahşap bungalov bir ev, veranda şeklinde bir yolda kapınız doğrudan denize açılıyor. Adalardan oluşan Maldivler tam deniz, kum tatili sevenlere göre. Onun haricinde da fazla yapılabilecek bir şey yok gibi. Biz de denizin keyfini sonuna kadar çıkarıyoruz. Yemyeşil denizin kollarında envai renkte balıkla yüzme keyfi, başka nerede olabilir ki?
Hint Okyanusu’nda yüzmek ve deniz altının rengarenk çeşitlerine tanık olmak paha biçilmez bir deneyim… Bir yerden bir yere yürürken bile suyun yüzünde cam gibi görünen vatozlar, balıklar ve kaplumbağalara hayran hayran bakakalıyorum. Bolca fotoğraf ve video çekilecek bir yer. Burayı tercih edenler mutlaka yanında kamera götürmeli. ‘Su’yla ilgili her şey var…

DALIŞ YAPMADAN DÖNMEYİN

Denizin keyfini çıkarma yanında dalış denemelerini ihmal etmiyoruz. Renkli denizaltı bitkileri, balıklar… İnanılmaz bir deneyim oluyor. Scuba diving’i daha önce denemediğime pişman oluyorum. Maldivler deniz altı zenginlikleriyle meşhur. Dalış yapmayanlar şnorkelle bulundukları ada etrafında tekneyle resiflere gitme şansı bulabilir. Mutlaka palet ve şnorkel bulundurun. Yarım günlük şnorkel gezileri de mevcut.
Adalarda köpekbalığı da varmış. Ama keskin resifler yani su altı yüzey yapıları nedeniyle adalara yanaşamadıklarını öğreniyoruz. Resiflerin bittiği yerde ise bolca görülebiliyorlar… Zaten köpekbalıklarının yakından görülebildiği dalış turları da düzenleniyormuş. Ben şaşkın bir şekilde bu işe hiç yanaşmıyorum. Ne gereği var değil mi? Gece dalışları, gündüz dalışları, balık tutma, fotoğraf çekimi gibi envai çeşitte turlar varken fazla adrenalin istemiyorum. Adayı bilenler resifleri keskin olan bölgedeki otellerde konaklamayı öneriyor. Bizim de seçimimiz tam buna göre oluyor.

BAŞKENT MALE’DE BİR GÜN

Denize, dalışa ve turlara doyduktan sonra dördüncü günümüzde adaları keşfetmek isteğindeyiz. Kültür turizmi adına maalesef çok yapılacak şey yok. Başkent Male bu tarz şeyler için ideal. Adalar arasında deniz motorlarıyla ulaşım sağlanıyor. Ama Müslüman bir bölge ve turistlerin her yere girmesine izin verilmiyor. Male’de camileri dolaştırıyorlar. Male, sadece İstanbul’daki bir ilçe büyüklüğünde bir yer. Sokakları yerel giysiler içindeki insanlarla rengarenk. Değişik mimariye sahip caminin önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyoruz.
Tabii ki meşhur pazarına da uğramadan olmaz. Bize çok farklı gelen tropikal meyve ve sebzeleri almak yerine hayran hayran seyrediyorum. Maldivler hatırası hediyelik eşyaları ise atlamıyoruz. Buradaki balık hali de görmeye değer. Balıkçıların günlük koşuşturması ilginç geliyor. En son da şehir müzesini geziyoruz. Maldivlerin yaşamı ve kuruluşuyla ilgili bilgileri de alınca seyahatimiz tamamlanıyor. Kararan havayla beraber otelimize geri dönüş vakti geliyor. Sabahki erken uçuş için hazırlıklara başlarken bu dünya cennetinden güzel hatıralarla dönüşe hazırlanıyorum. Sakin bir tatil için mükemmel bir yer diye tekrar düşünmeden edemiyorum. İnşallah bir daha gelmek nasip olur diye içimden geçiriyorum…
YEMEK KÜLTÜTÜ HİNT VE UZAKDOĞU ETKİSİNDE

Okyanus ürünleri ağırlıklı bir mutfağı var. Hint kültürünün çokça etkisinde kaldığı görülüyor. Baharat soslu yemekleriyle de Uzakdoğu esintisi hissediliyor. Hindistan cevizinden yapılan yemekleri bulunuyor. Baharatlarda karanfil, kimyon ve zencefil baskın. Yemeklerin yanında Hindistan cevizi olmazsa olmaz. Zaten adalarda yetişen tek şey de o. Buraya tatile gidenlerin en çok tükettiği yemek ise balık. Özel bir şekilde kurutulan orkinosun tadına doyamayacaksınız. Balık çorbaları ‘garudhiya’ da mutlaka denenmesi gerekenlerden. Özellikle ton balığı envai çeşit şekilde servis ediliyor. En bilinen yemekleri ise Mas Huni. Bir balık yemeği. Halkı bolca tüketiyor. Biz de denemeyi ihmal etmiyoruz. Yerel lezzetleri sevmeyenler için her türden uluslararası mutfak da var. Müslüman ülke olması dolayısıyla restoran ve kafelerde alkolün yasak olduğunu belirtelim. Ama otellerde bir sorun yok.
MALDİVLER
Başkent: Male
Alan: 300 km kare
Kıta: Asya
Ada sayısı: 1.200
Para birimi: Rufiyaa
Nüfus: 345 bin
Komşuları: Hindistan, Sri Lanka

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir