Siyaset 'sosyal' sınavda

social-media-cube-1024x922

Seçim yarışı sosyal medyada da kendini gösteriyor. Siyasiler, sanal dünyada da etkin olmak için kıyasıya çekişiyor. Milletvekili adaylarına bu mecrada; şeffaf olmaları ve samimi bir dil kullanmaları öneriliyor

Hanife Baş-Tech Köşe

Haziran 2015 seçimlerine az bir zaman kala seçim kampanyaları hızlanıyor. Seçim arabaları yerini artık sosyal medya kampanyalarına bırakıyor. Dijital siyaset, dijital PR yeni kavramlar. Bir miting, bir seçim arabası nasıl vazgeçilmezse, sosyal medya da öyle olmaya başladı. Siyasiler için artık hem gerçek hem de sanal dünyada etkin olmak önemli.

Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları yanında mobilde de seçim yarışı sürüyor. YouTube ve Instagram da yarışta kullanımı artan ağlar arasında. Mobil uygulama yaptıran adaylar da var. Web sitesi tasarımı talebinde de artış yaşanıyor.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, artık sosyal medyanın bir siyaset meydanına dönüşmeye başladığını belirterek, “Seçime yönelik oluşturulan hesapların ve blogların sayısı da artıyor. Birçok siyasetçi websitesi açtı, sosyal medya hesapları aldı. Siyasetçiler özellikle gençlere ulaşmak için sosyal medyanın bir parçası oluyorlar” dedi.

Anadolu’da Facebook etkili

Ercan, etkili bir sosyal medya kampanyası için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: “İstanbul, Ankara ve İzmir’deyseniz ki tweetlerin yüzde 60-70’i bu bölgelerden atılıyor. Twitter ağırlıklı bir kampanya yapılabilir ama Anadolu’da bir ilde çalışma yapılıyorsa kesinlikle Facebook kullanılmalı.
Türkiye’de 38 milyon Facebook kullanıcısı var. Facebook’ta lokasyon bazlı sadece aday olduğunuz ile reklam verebiliyorsunuz. Hedef kitleyi doğrudan seçtiğiniz, boşa atış yapmadığınız bir imkan. Bunun yanında adaylar Instagram hesabı açmalı ve çok iyi kullanmalı. Instagram şu anda diğer ağlara göre çok daha fazla seviliyor ve etkileşimi diğer ağların 10 katı. Adayların güncel bir web sitesi ve Youtube kanalı olmalı ve videolar yüklemeli.”
****************

Hangi parti daha
etkin kullanıyor

Said Ercan, sosyal medyada partilerin etkinliğini şöyle değerlendiriyor:
* “Aslında bu mecrayı profesyonel anlamda çok iyi kullanan bir parti yok. Ak Parti’nin resmi hesabı onaylı bile değil ve birkaç hesaptan birden yürütülüyor. Takipçisi sayısı olarak en çok takipçi CHP’de bulunuyor. Hesabı da onaylı.
* MHP en çok takipçisi olan 2. parti olarak aktif bir şekilde kullanıyor. Sosyal medyayı parti başkanları kesinlikle çok iyi kullanıyor.
* Başbakan Ahmet Davutoğlu, Arapça, İngilizce hesapları ile de en aktif kullanan milletvekili olarak göze çarpıyor. CHP Milletvekili Muharrem İnce, CHP ve MHP genel başkanları da çok aktif.
* Bülent Arınç, Mehmet Şimşek, Hakan Şükür,  Gürsel Tekin, Süleyman Soylu aktif kullananlar arasında öne çıkıyor. Kadın vekillerden ise Şafak Pavey açık ara farkla önde gidiyor.”

**********************

Başarıda en önemli
kriter ‘şeffaflık’

Krombera Ajans Başkanı Alper Afşin Özdemir, Türkiye’de son on yıllık süreçte seçimlerde sosyal medyanın daha aktif kullanıldığını belirterek, “Esas olan parti ve milletvekillerinin belirli bir strateji doğrultusunda aynı söylemler etrafında ilerlemeleri. Milletvekili her ne kadar birey olarak konuşuyor olsa da sosyal medyadaki söylemleri partiyi bağlıyor. Sosyal medya profesyonel yönetilmesi gerekilen bir mecra” diye konuştu. Özdemir’e göre, etkili bir sosyal medya kampanyasında en önemli kriter şeffaflık. Özdemir, “Adaylar şeffaf ve ulaşılabilir olmalı ve gelen soruları açıklıkla cevaplamalı” dedi.

*******************

‘Slogan atma yeri değil’

23.Yüzyıl Dijital İletişim Kurucusu Adem Meleke, Türkiye’de çoğunluğun doğrudan sosyal medya kampanyası yaparak projelerini anlatmak yerine ‘tezahürat’ tadında paylaşımlar yaptığına dikkat çekti. Meleke, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sosyal ağların kendine özgü bir dili ve algı algoritması var. Sosyal medya kampanyalarının saha çalışması, miting, ilan ya da TV programı olmadığını anlamak lazım. Paylaşımlar önceden planlanmış ve anında olmalı. Ve en önemlisi slogan kültüründen uzak samimi bir dil. Bu mecra slogan atma yeri değil. Gelen eleştiri ve övgüye mutlaka dönüş yapılmalı.”
Meleke, sosyal medyanın bir vekile maliyetiyle ilgili de, “Çalışacağınız ekibin maliyeti aylık 10-100 bin TL arasında değişebilir. Sosyal medya reklam mecralarında alacağınız yer de aylık 50-250 bin TL arasında bir bütçe gerektirir” dedi.

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir