Ihlamurlar altında!!!!

ihlamur6 (2)

Dumanı üzerinde bol limonlu ıhlamur… Bu kış aylarında bu içeceğe kim hayır diyebilir ki. Üstelik hastalıklara da birebir… Evet, kışın vazgeçilmez içeceklerinden biri ıhlamur. Nasıl yetiştiğini, faydalarını, nasıl demlenmesi gerektiğini araştırdık…

Her mevsim tüketilebilen ancak daha çok kış aylarında talep gören bir içecek, ıhlamur…Soğuk algınlığına karşı oldukça etkili olmasıyla tanınır. Sindirim sistemi bozukluklarında işe yarar. Ihlamurun gribe ve öksürüğe iyi geldiğini bilmeyen yok. Ihlamur çayı, organizmanın savunma gücünü artırdığı için gribe karşı birebir çözümlerden biri.

Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, organik asitler, şeker, C ve P vitamini reçine ve enzimler bulunuyor. Ihlamurgiller familyasından. Haziran-Ağustos ayları arasında beyazımsı-sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaç.Genellikle ormanlarda doğal olarak bulunsa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilebiliyor.Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylü.

Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler.Çiçek örtüsü kayık şeklinde, sarımsı-yeşil renkte. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumlu. Ihlamur ağacı filizden büyür. En fazla bir yıl yaşar.Boyları 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Büyüklüğü 5-10 santimetre arasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplı. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler kurutularak çay gibi içilir.

Ihlamur tam bir şifa kaynağı olmasıyla bilinir. Hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem de çoğu hastalılığa iyi geliyor.Yaprakları ve çiçekleri kurutulmuş, genelde kaynatılarak çay şeklinde tüketilen ıhlamur, günde 2-3 fincan tüketildiği takdirde başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere mide şikâyetlerine de iyi geliyor.

HAVA ALMAYAN KAPTA SAKLAYIN

Ihlamuru saklarken de dikkat etmek gerekiyor. Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutulup elendikten sonra hava almayan kaplarda ya da poşetlerde korunmalı.Açıkta kalınca kokusu ve etkisi azalır. Açıkta satılan ıhlamur yerine, poşette satılanlar tercih edilmeli. Ihlamuru kesinlikle kaynatmamak gerekiyor. Kaynamış suya katıp,  6-8 dakika demlemek yeterli oluyor. Ihlamur şeker yerine balla tatlandırılarak içildiğinde, bronşit ve öksürüğe karşı daha iyi sonuç veriyor.

Ihlamuru toplarken dikkat edilmesi gerekenler de bulunuyor. Uzmanlara göre, çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalı. Bu koşullarda toplanan çiçek ve yapraklar etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır. Büyük eleklerin üstüne serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Aksi halde kokusunu ve etkinliğini yitirir. Ülkemizde ıhlamur, bütün olarak ve açıkta satışa sunuluyor. Bu uygulama tümüyle yanlış.

Ihlamur yaprağı çayı da, normal çay gibi demlenir. Bir tutam ıhlamurun üzerine yeteri miktarda sıcak su eklenip beş dakika bekletilir. Ihlamurun ocakta kaynatılmaması öneriliyor. Çayın içine isteğe göre limon ya da tarçın çubuğu da konulup içilebiliyor. Terlemek için ise ıhlamur çayı, bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz balla tatlandırılarak sıcak içilir.

 

PEK ÇOK RAHATSIZLIĞA İYİ GELİYOR

* Ihlamurun iyi gelmediği hastalık yok gibi. Terletici etkisiyle göğsü yumuşatır.

* Öksürüğü keser. Nefes almayı kolaylaştırır. Mide üşümesine iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Böbrekleri temizler, kum dökmeye yardımcı olur.

* Yatmadan önce içilen bir fincan ılık ıhlamur sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği sebebiyle uyumaya yardımcı olur.

* Ihlamur hazımsızlığın önüne geçtiğinden kabızlığa da iyi gelir. Ayrıca, gaz sorununu ve bu sorundan kaynaklı sancıları giderir. Kan dolaşımını düzenlediğinden kişiyi rahatlatır.

* Migrene de iyi gelir. Sabahları aç karnına içilirse kilo verdirmeye yardımcı olur. Ihlamur cilde de iyi gelir.

* Cilde parlaklık ve ışıltı verir, çayı pamukla sürüldüğünde ciltteki lekeleri gidermeye faydası var.

* Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunuyor.

* Bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancılarını giderir. Uykusuzluğu giderir.

*Kanı temizler ve kan dolaşımını düzenler, kansızlığa, kalp çarpıntısına iyi gelir.

*Damar kireçlenmesinde, damar tıkanıklıklarında faydalıdır.

*İdrar artırıcı özelliği vardır, böbrek ve mesaneyi temizler. Böbrek taşlarının düşmesine yardım eder.

*Sinirleri kuvvetlendirerek, her türlü sinir bozukluklarını giderir. Yatıştırıcı ve uyutucudur. Vücuda rahatlık verir. Spazm gidericidir.

* Astıma, bronşite iyi gelir. Öksürüğü keser.

*Mide salgısını artırır. Mide ülseri için oldukça faydalıdır, balla karıştırılarak içilir. Mide, bağırsak gazlarını giderir.

*Kabızlığı giderir, baş ağrısı ve dönmelerini iyi gelir, migren tedavisinde kullanılır, sara hastalığına faydalıdır.

*Burkulma ve ezilmelerden kaynaklanan ağrıları dindirir. Yanıklara iyi gelir. Apse ve çıbanların tedavisinde, iltihapları kurutmada kullanılır. Bulantıyı giderir.

*Ihlamur ağacının kabuğu yatıştırıcı, safra söktürücü olarak kullanılır.

* Kabuklardan hazırlanan merhem yara iyileşmesinde kullanılır. Ihlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler toplanır dövülerek hamur haline getirilir. Bu hamur yaraların tedavisinde kullanılır.

*Ihlamur çayı göz banyosu içinde kullanılır.Gözdeki kızarıklığı alır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunlar da ilgini çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir